Sfaturi generale privind ingrijirea pasarilor exotice

Pasarile exotice de apartament se cresc in captivitate de catre om pentru tinuta corporala deosebita, comportamentul plin de viata, colorit variat, pentru cantecul lor si nu in ultimul rand pentru atasamentul ce-l manifesta fata de cei ce ii ingrijesc.
Cele mai populare pasari exotice intalnite la noi sunt: perusul ondulat, canarul, zebrele australiene, nimfele, Micul si Marele Alexandru.

In cazul in care dorim achizitionarea unei pasari trebuie sa se faca diferenta intre o pasare bolnava si una sanatoasa.
Astfel pasarea sanatoasa are un penaj lucios, privirea vioaie, ochii limpezi, fara mucozitati la nivelul narilor, canta, ciripeste, este atenta la miscarile persoanelor din apropiere, se hraneste si bea apa, penele din jurul cloacei sunt curate, fara dejectii.
O pasare bolnava prefera izolarea si stationarea pe sol, penajul este infoiat, sta cifozata, este lipsita de tonus, nu mai canta, apar secretii oculare si nazale, penele din jurul cloacei sunt murdarite de dejectii.

Urmatorul pas este alegerea coliviei. Dimensiunea coliviei trebuie sa tina cont de numarul si marimea corporala a pasarilor. Pentru a se simti confortabil o pasare trebuie sa aiba o colivie care sa-i permita sa-si intinda aripile fara a se lovi de gratii si sa-si schimbe pozitia cu usurinta.
Colivia nu se amplaseaza aproape de ferestre sau alte surse de curent ori de caldura, dar totusi nu trebuie nici pozitionata intr-un loc izolat, complet separat de activitatea umana din casa. De asemenea atat colivia cat si accesoriile vor fi spalate si dezinfectate saptamanal sau de cate ori o impune situatia, apa se schimba zilnic, hrana la fel.

In ceea ce priveste accesoriile, acestea nu trebuie sa fie numeroase si nici sa limiteze spatiul de miscare, in general un leagan, cateva bare fixe sau ramurele alaturi de un baton cu seminte si un os de sepie sunt suficiente pentru a face pasarea sa se simta bine. In magazinele de specialitate exista diverse modele de hranitori si adapatori cu forme si culori atragatoare.

Asigurarea apei la discretie si o alimentatie sanatoasa sunt conditii esentiale pentru buna functionare a organismului pasarilor.

Alimentatia sanatoasa presupune administrarea de amestecuri de seminte suplimentate cu fructe si legume. Se considera ca prin hranirea pasarilor doar cu seminte se produce un dezechilibru in aportul de minerale si vitamine. Amestecurile de seminte recomandate sunt: mei alb, mei galben, mei rosu (preferate mai mult de perusi si canari), ovaz decorticat, grau, porumb, canepa, in, seminte de floarea soarelui (preferate de papagalii mari).
Fructele si legumele ce se pot administra sunt reprezentate de: mere, pere, banana, capsuni, pepene, morcovi, ardei gras, castravete, patrunjel, frunze de salata, de spanac, de papadie etc. Toate acestea vor fi intotdeauna proaspete, iar inainte de administrare se spala si se usuca foarte bine. In anumite perioade cum este cea pregatitoare reproducerii, cea a cresterii puilor, in timpul naparlirii, pasarile au nevoie si de nutreturi de origine animala, dintre care cel mai complet este oul de gaina fiert.
Nutreturile si alimentele potential toxice si interzise in hrana pasarilor sunt: fructele de avocado, semintele de mere, de pere, ceapa, ciupercile, plantele de apartament (azalea, muscata, iedera, filodendron, rododentron), alcool, frunze de tutun, ciocolata, nutreturi mucegaite, grasimile, condimentele.
Orice sortiment nou se introduce treptat, in cantitati mici pe parcursul mai multor zile. Cele mai frecvente boli ale pasarilor de colivie sunt localizate la nivelul aparatului digestiv (diaree cu cauze diferite, endoparazitism) si respirator. Parazitismul extern este des intalnit: raia picioarelor, paduchi, capuse. O alta problema este cresterea defectuoasa a ciocului care necesita ajustari periodice precum si a ghearelor care pot creste mai mult decat normal, ingreunand deplasarea.

Lasă un răspuns

Call Now Button