10 Argumente in favoarea castrarii/sterilizarii animalului de companie

Daca ati adoptat recent un animal de companie sau luati in considerare acest lucru, una dintre cele mai importante decizii pe care o veti lua cu privire la sanatatea acestuia, este aceea de a-l castra (mascul) sau steriliza (femela).

Sterilizarea consta in inlaturarea chirurgicala a ovarelor si uterului, procedura veterinara ce presupune un timp minim de spitalizare si supraveghere medicala si multe beneficii pe tot parcursul duratei de viata a femelei.
Castrarea presupune inlaturarea testiculelor masculului, interventie care va duce la imbunatatirea considerabila a comportamentului acestuia si diminuarea dorintei de a parasi caminul.

Ambele interventii chirurgicale se realizeaza sub efectul anesteziei generale, respectandu-se in prealabil o dieta stricta (animalele, in functie de varsta si talie, nu mananca in ziua operatiei sau cu cateva ore inainte), pentru a reduce anumite riscuri. Totusi trebuie avut in vedere faptul ca acestea sunt cele mai frecvente operatii din cariera unui medic veterinar, iar experienta duce la succesul operatiei, cu sanse minime de a se intampla ceva gresit. Pentru a va ajuta la luarea unei decizii, va oferim cateva argumente in favoarea castrarii/sterilizarii:

1. Femela va trai o viata mai lunga si mai sanatoasa
Sterilizarea ajuta la prevenirea infectiilor uterine si a cancerului mamar, care este fatal in 50% din cazuri la caine si 90% la pisici. Sterilizarea femelei inainte de a intra prima data in calduri ofera cea mai eficienta protectie impotriva acestor boli.

2. Castrarea ofera avantaje majore de sanatate pentru mascul
In afara faptului ca previne marcarea teritoriului, castrarea previne cancerul testicular, daca este savarsita inainte de implinirea varstei de 6 luni.

3. Femela nu va mai intra in calduri
Desi ciclurile pot varia, in mod obisnuit, femelele feline intra in calduri timp de 4-5 zile la 3 saptamani in timpul sezonului de imperecheat. Pentru a atrage masculi, acestea vor urla si vor urina mai frecvent, nu doar la litiera, ci si in alte locuri din casa!

4. Masculul caine nu se va mai aventura departe de casa
Un mascul necastrat va face aproape orice pt a gasi o partenera! Va deveni ca Houdini, fiind descurcaret si creandu-si tot felul de posibilitati de a evada: va sapa sub gard, va gasi locul cel mai propice de a sari peste gard etc. Iar odata ce e liber sa hoinareasca, se va confrunta cu multe pericole: riscul de a fi lovit de o masina, de a se rani in lupta cu alti masculi, hingheri, persoane rau intentionate etc.

5. Un mascul castrat va avea un comportament mai temperat si mai educat
Animalele castrate isi vor canaliza atentia mai mult asupra familiei lor umane. Animalele de companie necastrate isi marcheaza teritoriul, improscand urina cu un miros foarte puternic peste tot in casa, iar acestea au si tendinta de a fi mai agresive, probleme ce pot fi evitate prin castrarea mai devreme.

6. Castrarea/sterilizarea NU vor determina ingrasarea animalului de companie
Aceasta e o idee perimata si eronata. Printre cauzele cele mai importante,care duc la ingrasarea animalelor de companie, se numara lipsa exercitiului fizic adecvat varstei, taliei,temperamentului si hranirea in exces. Animalul de companie va ramane suplu si in forma atata timp cat va face miscarea necesara si va consuma cantitatea si tipul de hrana corespunzatoare. Consultati medicul veterinar cu privire la regimul alimentar si tipul de hrana recomandat animalului dvs de companie.

7. Reducerea costurilor
Costul castrarii/sterilizarii este mult mai redus decat costul ingrijirii si intretinerii unei serii de pui nedorita.

8. E in beneficiul comunitatii si al animalelor
Orice animal are dreptul de a creste frumos in cadrul unei familii iubitoare si responsabila, dar, din pacate, multe animale nedorite sunt abandonate pe strazi. Castrarea si sterilizarea animalelor impiedica monte nedorite, la intamplare, amestecul intre rase, scade numarul animalelor maidaneze, raspandirea bolilor infectioase etc., astfel incat aceste proceduri veterinare sunt in folosul comunitatii umane si animale deopotriva.

9. Nu e necesar ca animalul de companie sa se reproduca pt ca miracolul nasterii sa fie o lectie pt copiii nostri 
Lasandu-ti animalul de companie sa procreeze, desi nu aveti intentia de a ingriji puii sau de a va ocupa de starea sanatatii acestora (hrana, vaccinuri, deparazitari) si de amplasarea acestora in familii capabile sa creasca un animal de companie, cu siguranta nu oferiti un exemplu demn de urmat, avand in vedere numarul mare de animale abandonate si de cele aflate in adaposturi. Exista numeroase carti si videoclipuri, care pot fi folosite pentru a invata copiii despre fatare intr-un mod responsabil.

10. Previne suprapopularea
Anual, milioane de caini si pisici de toate varstele si rasele sunt eutanasiate sau duc o viata cumplit de dificila ca maidanezi, pe strazi. Numarul acesta ridicat de animale este rezultatul imperecherilor neplanificate, aleatorii, care pot fi evitate prin castrare si sterilizare.

Lasă un răspuns

Call Now Button