Importanta deparazitarii externe la caini si pisici

Deparazitarea externa face parte din ingrijirea de baza a cainilor si pisicilor alaturi de vaccinarile anuale, deparazitarea interna, curatarea urechilor, ingrijirea pielii si a blanii si ingrijirea dentara. Mentinerea animalelor de companie fara paraziti reprezinta o parte esentiala dintr-un regim de viata sanatos.
Parazitii sunt organisme care supravietuiesc traind pe seama altor forme de viata mai avansate. Printre ectoparazitii care infesteaza cainii si pisicile se numara puricii, capusele, paduchii hematofagi si malofagi si acarienii (agentii scabiei sau raiei, Demodex canis si Cheyletiella sau Matreata Plimbatoare).

Paraziti externi temporari pot fi considerate si insectele diptere hematofage (tantari, musculite hematofage, taunii, flebotomi). Parazitii exercita o actiune mecanic iritativa prin miscarile acestora si intepaturile repetate, actiune spoliatoare ( anemianta), actiune toxica ( datorita secretiilor si excretiilor eliminate in timpul vietii parazitilor) si o actiune inoculatoare (introducerea sau vehicularea diferitilor agenti microbieni in organismul gazdei).

Puricii ar putea fi considerati cei mai enervanti paraziti pe care ii pot intalni necuvantatoarele dumneavoastra. Ei nu traiesc propriu zis pe animal – ei doar sar pe acestea pentru a se hrani cu sange. Unii caini sunt atat de sensibili la saliva de purice incat o singura muscatura le poate provoca o reactie neplacuta denumita dermatita alergica la saliva de purice. Aceasta se manifesta prin prurit intens, eritem, eruptii papulo-pustuloasa in zona lombo-sacrala, baza cozii si fata interna si posterioara a coapselor. La pisici hipersensibilitatea la intepatura de purice poate determita dermatita miliara care apare sub forma a numeroase papule eritematoase, acoperite de cruste mici. Leziunile sunt mai frecvente in zona dorsala, a capului, pe abdomen si pe gat.
In afara faptului ca puricii creeaza discomfort si leziuni animalelor acestia sunt gazde intermediare pentru alti paraziti (tenia carnivorelor – Dipylidium caninum).

Capusele sunt chiar mai periculoase decat puricii, deoarece acestea actioneaza nu numai direct prin consumul de sange, dar si indirect prin transmiterea de protozoare, richetii, spirochete, bacterii, virusi si helminti. Capusele pot transmite babesioza, ehrlichioza, borelioza, tularemie, salmoneloza, encefalita de capuse, paralizia de capuse etc. Secretiile salivare ale acestora au o actiune neurotropa, anticoagulanta si hemolitica, anihiland functiile trombocitelor si ale vitaminei K. Plagile create pot deveni habitatul larvelor mustelor miazigene. Patrunderea stafilococului auriu prin intepatura capuselor provoaca „piemia de capuse”.
Capusele pot rezista perioade lungi fara hrana (chiar ani) si sunt mai active primavara si toamna. Acarienii Demodex determina o afectiune denumita demodicoza care poate fi localizata sau generalizata (pe intreg corpul). Cainii care sufera de demodicoza prezinta pielea rosie, fara par si inflamata in jurul fetei, ochilor, colturilor gurii si pe membrele anterioare. Daca intreg corpul este afectat semnele sunt de obicei mai severe cu pielea mai inchisa la culoare si mai ingrosata datorita inflamatiei cronice. Demodicoza este cel mai mult intalnita la cainii mai mici de un an dar si adultii pot fi afectati. Forma generalizata la pui este cel mai probabil ereditara. Agentii scabiei sapa tunele sub pielea animalelor, determina mancarimi puternice. Animalele suferinde se musca si se scarpina in permanenta in locurile afectate, unde apar rani cu cruste dureroase si infectii bacteriene. Raia sarcoptica este contagioasa la om. De asemenea, cainii si pisicile prezinta raia auriculara produsa de Otodectes cynotis.

Acarienii Cheyletiella arata ca niste mici particule albe care pot fi vazute cu ochiul liber. Aceasta infestatie determina o boala minora caracterizata prin pretenta matretii (cruste furfuracee). Paduchii pot fi malofagi ( se hranesc cu parul animalelor) sau hematofagi ( se hranesc cu sange si limfa) Cei hematofagi determina anemie, slabire, prurit intens si depilatii de forma neregulata. De asemenea pot fi vectori pentru alti agenti patogeni ( gazda intermediara pentru tenii). Paduchii malofagi sunt considerati a fi mai patogeni decat cei hematofagi.

Tantarii determina aparitia papulelor pruriginoase si inoculeaza filarioza ( Dirofilaria immitis – viermele inimii) care se localizeaza in cordul drept si vasele majore ale cainilor si pisicilor. De asemenea transmit numeroase boli bacteriene si viroze. Combaterea ectoparazitilor se realizeaza cu diverse insecticide si acaricide sub forma de pipete, spray-uri, zgarzi antiparazitare, sampoane, pudre si chiar pastile. Exista asa de multe produse antiparazitare incat nu este nevoie ca animalul sa treaca prin agonia muscaturilor acestor insecte. Aceste produse se administreaza in functie de greutatea animalului dumneavoastra si de la o anumita varsta. Nu folositi niciodata antiparazitarele pentru caini la pisici. Deparazitantele sub forma de pipete se aplica topic la ceafa sau oriunde animalul nu ajunge sa se linga, Produsul se aplica direct pe suprafata pielii , facand o carare la baza firelor de par. Nu au voie sa faca baie cu 2-3 zile inainte si cu 2-3 zile dupa aplicarea produsului. Nu se administreaza deparazitantele externe la animale mai mici de o luna de zile. Produsele spot-on pot fi pe baza de fipronil( Frontline, Frontline combo, Fiprex, Fypryst, Effipro, Parakill) imidacloprid si permetrina (Advantix) imidacloprid si moxidectin ( Advocate), Imidacloprid (Advantage) si selamectina (Stroghold). Unele pipete pot fi folosite atat pentru deparazitarea externa cat si pentru cea interna – Advocate, Stronghold.

Zgarzile antiparazitare se pun dupa varsta de 2 luni. Au o durata de actiune mai lunga ( 4-7 luni) in functie de substanta activa si concentratie. Ex – Killtix (Propoxur flumetrin), Scalibor (deltametrina), Foresto (imidacloprid si flumetrin).

Exista si comprimate care in anumite doze recomandate de producator combat atat parazitii interni cat si externi – Prazimec si comprimate cu ivermectina. Au fost scoase pe piata antiparazitare externe de noua generatie care actioneaza prin bioactivare – Activyl (indoxacarb). Acestea devin active numai in interiorul puricilor si capuselor, nefiind astfel toxice pentru animale si persoanele din jur.
Enzimele din interiorul puricelui transforma substanta activa intr-un metabolit insecticid foarte eficient. Mai nou au aparut produse sub forma de tableta masticabila aromata care ofera protectie cainilor impotriva puricilor si capuselor timp de 12 saptamani (Bravecto)

De o deosebita importanta este si combaterea insectelor si acarienilor din mediul in care traieste animalul prin aspirari frecvente, curatarea culcusurilor si adaposturilor.
Se pot folosi solutii de insecticide prin pulverizare (Superkiller, K-othrine, Romparasect, Regesc). In general cele mai putin toxice produse pentru animelele de casa sunt cele care contin piretroizi si piretrine care au actiune rapida dar nu raman prea mult in mediu. Toate produsele antiparazitare externe vor fi recomandate de medicul veterinar conform greutatii corporale si starii de sanatate.

COSTIN GITOI

Lasă un răspuns

Call Now Button