Ce trebuie sa stiti pentru a avea un caine sanatos

Alaturi de mancare, plimbare, joaca, prietenul dumneavoastra mai mult chiar decat cele de mai sus are nevoie de tratamentele preventive obligatorii.
„Un caine sanatos va asigura fericirea lui si implicit fericirea dumneavostra”.
Tratamentele preventive sunt asigurate prin deparazitarile interne si externe.
Parazitii interni se pot transimite de la caine la om (giardia este foarte periculoasa pentru copii). Acestia ii fac rau catelului dar afecteaza si proprietarul acestuia.
Deparazitarea externa este foarte importanta. Capusele pot transimite babesia – agentul pathogen al babesiozei – o boala foarte grava, in care daca nu se intervine la timp, se pune in pericol viata animalutului dumneavoastra. Vaccinarea este vitala pentru catelul dumneavoastra.

Sunt boli care, daca apar la caine, sansele sale de supravietuire sunt de 10-20% (depinde de sistemul imunitar al animalului) enumeram aici: parvoviroza, boala Caree, coronaviroza, hepatita Rubart, leptospiroza.
Foarte important: costurile cu tratarea acestor boli sunt chiar de 10-15 ori mai mari decat un vaccin sau tratament antiparazitar – si la acestea se adauga suferinta cainelui si a dumneavoastra, plus eventualele sechele ale acestor boli. Un alt aspect foarte important pentru a avea un caine sanatos este o alimentatie sanatoasa.
Hipocrate spunea ‘’hrana sa ne fie medicament si medicamnetul sa ne fie hrana.”

In cele ce urmeaza va dam cateva sfaturi practice si vitale pentru o alimentative corecta.
Este foarte important daca alegeti sa hraniti catelul dumneavoastra cu hrana uscata sa-l hraniti numai in acest mod, iar daca alegeti sa-l hranati cu mancare gatita atunci hraniti-l numai cu mancare gatita. Cele mai mari erori in alimentatia cainilor se face cu excesul de proteina din mancarea uscata plus proteina din mancarea gatita.
Deci atentie la excesul de proteine din alimentatia cainelui dumneavoastra.

Un alt aspect foarte important este ca daca ati ales sa hraniti cainele dumneavoastrasa cu mancarea uscata trebuie sa-i dati gramajul adaptat greutatii si varstei lui. Recompensele nu trebuie sa devina hrana principala. Recompensele se dau atunci cand catelul dumneavoastra a ascultat o comanda si doriti sa-l rasplatiti. Nu-l hraniti cu grasimi, dulciuri, nu-l hraniti odata cu masa dumneavoastra. El trebuie sa aiba castronelele lui de mancare si de asemanea, orele si hrana adecvata nevoilor sale conform varstei, rasei si greutatii lui.

Dr. Simona Marcu

Lasă un răspuns

Call Now Button