Reptilele

Generalitati
Reptilele fac parte din clasa Reptilia, clasa care astazi cuprinde serpi, soparle, broaste testoase si crocodile.
Reptile se intalnesc pe toate continentele, mai putin in Antarctica.

Ele se impart in cateva subgrupe:
– Squamate care include soparlele si serpii; in lume fiind peste 9600 de specii;
– Testudines care include broastele testoase si sunt in lume aproximativ 400 de specii;
– Sphenodontia include o specie de soparla din Noua Zeelanda, care se numeste tuatara;
– Crocodilia care include crocodili, caimani, aligatori si gavial;
Cele mai intalnite reptile de companie sunt testoasele, soparlele si serpii.
Cateva dintre acestea sunt: broscuta cu tample rosii (sau de Florida), broasca europeana de apa (sau Cistuda), broasca de uscat (sau Hermann), testoasa de stepa si testoasa de mare.

Broscuta cu tample rosii, sau de Florida, este o specie de talie mijlocie, ca adult ajungand la lungimea de 20-25 cm si o greutate de 1.5-2kg. Tineretul este viu colorat, iar in zona posterioara a ochilor se gasesc pete de culoare rosie, de aici si denumirea. O data cu inaintarea in varsta, testoasele se inchid la culoare ajungand pana la o nuanta de verde brun.
Ca raspandire, in mediul natural ele se gasesc langa o sursa de apa care beneficiaza de vegetatie micro si macrofita bogata. Este carnivora in primele stadii de viata, hranindu-se cu fauna acvatica sau terestra, iar apoi la varsta adulta devine omnivore consumand si fauna vegetala.
Hrana in caprivitate consta in pestisori, viermi, greieri sau mancare special preparata (gammarus, creveti). Puii trebuie hraniti in fiecare zi, iar adultii o data la 2-3 zile. Pentru a evita murdarirea rapida a acvariului, hrana sa fie administrata intr-un bol separate. Se pot administra si multivitamine si calciu in apa. Deoarece ele sunt semi-acvatice au nevoie de un acvariu care sa le permita inotul dar si stationarea pe un teren uscat pe care sa se poata urca usor. Partea uscata poate fi amenajata din pietre netede sau bucati de lemn, dar nu pietris deoarece acesta poate fi usor inghiti de broscute. Este bine ca partea uscata a acvariului, sa fie incalzita cu un bec sau o lampa neon si de asemenea sa exista si o lampa UVA/UVB, aceasta permite asimilarea calciului si alte efecte benefice. Temperatura apei trebuie sa fie mentinuta la o valoare constanta de 25-29 grade Celsius, acest lucru se realizeaza cu ajutorul unui incalzitor de apa special.

Iguana verde este o reptila de talie mare iar cresterea ei in captivitate necesita eforturi multe. Puii sunt de culoare verde puternic cu dungi sau pete brune. Adultii au culorile mai sterse, verdele puternic se diminueaza in intensitate. Ele sunt cataratoare si inotatoare excelente, au gheare si falcile puternice si dinti ascutiti, iar lovitura de coada este periculoasa.
Iguanele naprlesc cam de 4-6 ori pe an. Coloritul inainte de naparlire se modifica. De asemenea si in conditii de stres, temperatura neadecvata sau in perioada de imperechere, coloritul se poate modifica. Iguana nu transpira prin piele, de aceea sarurile din corp sunt eliminate prin “stranut”. Iguanele in captivitate pot ajunge si la vasta de 20 ani daca sunt intretinute corespunzator. Ele au nevoie de un terrarium foarte mare, lasandu-le loc de miscare. Un terariu ideal trebuie sa fie construit din urmatoarele: lemn, panouri de plexiglas sau sticla si plasa de sarma. Trebuie sa fie o constructie sigura, permitand mentinerea temperaturii si comfortului cat si o ventiliatie adecvata. Tinand cont ca o iguana adulta poate atinge 2 m lungime, dimensiunile minime pentru un terariu sunt 3m latime, 2m inaltime si 1m adancime. Pe fundul terariului se poate pune hartie (dar nu ziare), servetele, linoleum sau mocheta. In comert exista substrat special care ajuta la mentinerea optima a igienei. Pe langa astea, iguana are nevoie si de anumite rafturi orizontale, crengi groase sau franghii bine prinse, ca se se poata catara.
Asigurarea iluminatului este foarte importanta pentru iguane. Lumina trebuie asigurata pe intreaga zi.
Pentru a metaboliza vitamina D si a asimila calciul au nevoie de becuri sau lampi UVB. Aceasta lampa va trebui sa stea aprinsa minim 12 ore pe zi. Temperatura trebuie sa fie cumprinsa intre 24-31 grade Celsius pe timpul zilei, iar in timpul noptii 22-25 grade Celsius. Umiditatea trebuie sa fie 70-80%. Pentru a obtine temperaturii mari se pot folosi si paturi electrice sau incalzitoare speciale de terariu.
Terariul trebuie amplasat in zone mai linistite, fara zgomote puternice, de preferat langa o fereastra, deoarce ele sunt atrase de miscare si vor privi cu placere ce se petrece dincolo de geam.
Ele au nevoie de un bol special pentru mancare si unul pentru apa.
Iguanelor le place sa defecheze in apa, de aceea apa trebuie schimbata periodic.
Iguana verde este strict ierbivora, consumand legume, fructe si flori. Hranirea se face de 2 ori pe zi, dimineata si dupa-amiaza. Se pot administra suplimente de calciu si multivitamine in hrana. Iguana poate manca banana, pere, capsuni, mango, dovleac, mazare, fasole verde, morcovi, pastarnac, cartofi dulci, salata verde, petale de trandafiri, papadie, etc.
Nu au voie: spanac, patrunje, rubarba, varza furajera , dulciuri, branza, sosuri, condimente, iar varza de Brussels, conopida, broccoli si varza in cantitati mici pot fi oferite. Nu sunt recomandate legumele congelate.
Nu este recomandata hranirea din mana, deoarece muscatura este neplacuta. Iguana este una animal salbatic, iar imblanzirea ei este un proces indelungat care necesita rabdare si pasiune. Trebuie sa-i vorbiti calm, iar cand o veti lua in palme ea se va zbate, cu toate astea nu ii dati drumul, ea va percepe ca va e teama si nu se va acomoda cu dvs. Tineti-o in palme si vorbiti calm cu ea cateva minute si se va calma. O data imblanzita ea va accepta sa fie mangaiata pe cap si gat, va va recunoaste vocea si va reactiona la numele sau. Nu prindeti iguana de coada, deoarce ca la majoritatea reptilelor, ele sunt caracterizate prin autonomie caudal, dar in schimb o puteti mangaia usor pe coada.

Agama cu barba este o soparla cu o fire calma si curioasa cu dimensiuni cuprinse intre 30-60cm la maturitate, si cu durata de viata intre 7-12 ani. Prezinta o gama diversificata de culori, intalnindu-se indivizi de culoare maro, gri, verde, portocaliu sau roscat.
Agamele sunt omnivore, ceea ce inseamna ca se hranesc cu alimente vegetale cat si cu nevertebrate si vertebrate ocazional. Recomandat ca in captivitate sa fie hranite cu o varietate de insecte (greieri, viermi de matase, etc), fructe (mar, banana, kiwi, caise, pepene, papaya, zmeura, mango,etc), legume (morcovi, castraveti, rosii, fasole verde, cartofi dulci, ridichii, dovlecei, salata verde,etc), si pui de soareci. De asemenea are nevoie de apa proaspata disponibila tot timpul. Dimensiunile minime pentru un terariu pentru un singur agama sunt latime 91cm, inaltime 46cm si adancime 43cm. Ca substrat se pot folosi hartii (nu ziare) sau substrat special (nisip desertic auriu, negru sau rosu). Iluminatul si incalzirea sunt importante, temperature optima pe tim de ziua este intre 28-38 garde Celsius, temperature de noapte sa fie in jur de 17-20 grade Celsius, iar umiditatea intre 30-60 %. Iluminatul sa fie asigurat de un bec sau o lampa neon UVA/UVB, si un bec de incalzire, acestea ar trebui sa functioneze cel putin 12 ore pe zi.

Cameleonul este o reptila de dimensiuni mici, ajungand pana la 30cm si pot trai 9-10 ani. Abilitatea cameleonilori de a-si schimba culoare in functie de mediul in care se afla apare incepand cu vasta de 5 luni. Este un animal destul de rar, existand in lume aproximativ 100 de specii. Nu este o reptila usor de intretinut pentru incepatori, de aceea se recomanda doar celor experimentati. Cameleonul se hraneste in general cu insect, dar si cu pasari mici, soparle sau alte nevertebrate. Temperatura ideala pentru cameleoni este de 30 grade Celsius iar umiditatea ideale este de 70%. Ca la toate reptilele iluminat este foarte important, si se realizeaza cu un bec sau o lampa UVA/UVB si un bec de incalzire.

Gecko leopard este o soparla mica de 20-25cm, de culoare galben-crem cu pete negre. Sunt animale nocturne, ziua stand ascunse, de aceea nu au nevoie de iluminat UV ci doar de bec de incalzire, temperatura terariului pe timpul zilei sa fie de 24-29 grade Celsius, pe timpul noptii sa fie 20-22 grade Celsius. Se pot instala si becuri nocturne, asa zise “becuri rosii”, care sa functioneze pe timp de noapte. Umiditatea terariului sa fie cuprinsa intre 25-30%. Gecko se hraneste in special cu insecte si nevertebrate mici si ocazional cu pui de rozatoare, soparle sau serpi. De asemenea, au nevoie de apa proaspata la discretie.

Dr. Alexandra Neagu

Lasă un răspuns

Call Now Button