Intretinerea acvariului ecologic si a celui clasic

Acvariul va infrumuseteaza si va insufleteste locuinta, este un element captivant plin de viata, culoare si lumina, care trebuie privit ca un tot unitar. Cu cat va veti privi mai mult acvariul cu atat veti fi capabil sa observati schimbarile de comportament ale pestilor si de dezvoltare ale plantelor. Astfel va veti familiariza cu transformarile si cu desfasurarea normala a proceselor din mediul acvatic.

Un acvariu ecologic nu este pretentios in ceea ce priveste intretinerea. Acesta nu va va lua mai mult de o ora sau doua de lucru pe luna. Insa pentru acvariul clasic este foarte important sa va deprindeti imediat cu bunele obiceiuri si cu ritmul adecvat al operatiunilor de rutina. In general acesta ar trebui sa va solicite o ora sau doua de lucru pe saptamana.

In cazul ambelor tipuri de acvarii trebuie sa verificati zilnic temperatura, functionarea normala a aparatelor de aerare si filtrare si starea pestilor ( de multe ori un comportament social si alimentar anormal indica o problema). Hraniti-va pestii zilnic, o data pe zi, in cazul celor adulti, sau de doua ori pe zi, in cazul celor imaturi. In orice caz hrana distribuita trebuie consumata in maximum 2-3 minute. De asemenea, aceeasi cantitate de hrana poate fi impartita in doua portii egale. Hrana sub forma de fulgi sau granule constituie baza, exista si formule speciale care nu coloreaza apa si o mentin curata. Puteti oferi hrana congelata sau vie de doua ori pe saptamana.

In fiecare saptamana, indepartati algele microscopice care se depun pe sticla acvariului, folosind un razuitor magnetic si avand grija sa nu prindeti fire de nisip care ar zgaria sticla. Daca nu curatati peretii acvariului des algele vor fi greu de indepartat. Tot saptamanal se curata capacul de sticla care trebuie sa fie perfect transparent.
In cazul acvariilor clasice saptamanal este necesara schimbarea a 10-15% din apa, controlarea nivelului de nitriti si a amoniacului si clatirea maselor de filtrare impreuna cu curatarea filtrului. La una sau doua luni demontati complet filtrul si pompa pentru o curatare generala (in special a rotorului), dar nu trebuie decat sa clatiti usor materialele de filtrare biologica, folosind apa de acvariu.

Din motive estetice puteti indeparta frunzele ingalbenite sau rupte cu ajutorul unei pense. Cand o planta se intinde la suprafata, facand umbra celorlalte, este vremea sa o taiati. Capetele taiate pot fi replantate direct in acvariu (butasire). Incepand cu prima schimbare a apei, puteti adauga o doza de ingrasamant corespunzator volumului de apa inlocuit.

Anual tubul fluorescent al galeriei de iluminare trebuie schimbat o data pe an, deoarece intensitatea si calitatea spectrala se diminueaza in timp.

Daca urmati sfaturile enumerate mai sus nu veti avea probleme cu mentinerea calitatii apei si cu pastrarea unui echilibru biologic al habitatului pestilor de acvariu.

Dr. Tolescu Andreea,
Medic Veterinar
Imi puteti trimite intrebarile dumneavoastra la adresa proanimavet@gmail.com

Lasă un răspuns

Call Now Button