Alegerea unui medic veterinar: Este foarte important sa alegeti un medic veterinar inainte sa luati catelusul acasa sau imediat dupa aceea, pentru ca unul din primele lucruri pe care trebuie sa le faceti, este sa-l duceti la primul sau control si vaccin.
Alegeti un medic veterinar care sa fie aproape de casa dumneavoastra in caz de urgente. Aflati care este cea mai apropiata clinica veterinara deschisa non stop/pana seara tarziu/in weekend, pentru cazuri de urgenta. Pastrati la indemana adresa si numarul de telefon al clinicii veterinare.
Articolele de care veti avea nevoie:
Cosuletul – este unul dintre cele mai importante accesorii pe care trebuie sa le cumparati pentru catelusul dumneavoastra, acesta devenind locul special unde catelusul se va simti in siguranta, il va folosi ca loc de odihna, de joaca. Nu folositi cosuletul niciodata ca pedeapsa!
Zgarda si lesa – este foarte important sa obisnuiti catelusul sa poarte zgarda de mic; pentru marimea zgarzii, masurati gatul catelusului dvs. si apoi mai adaugati aproximativ 5 cm; lesele de circa 2 m sunt cele mai indicate pentru dresaj si plimbare.
Medalionul sau cipul de identificare – acestea sunt 2 dintre metodele de identificare esentiale pentru intoarcerea in siguranta a catelusului dumneavoastra in caz de ratacire. Cipul de identificare alaturi de pasaport sunt obligatorii in caz ca doriti sa calatoriti cu catelusul dvs. in afara granitelor tarii.
Castroanele pentru hrana si apa – alegeti castroane usor de curatat si suficient de grele pentru a nu se rasturna. Aminititi-va sa spalati zilnic castroanele catelusului dvs.
Jucarii – sunt importante jucariile care nu sunt periculoase pentru catelusul dvs. In lipsa acestora orice obiect se poate transforma intr-o jucarie de ros. Alegeti jucariile care sunt facute special pentru catelusul dvs. si nu se sparg, nu se pot rupe sau inghiti. Nu sunt recomandate jucariile care incap in intregime in botul catelusului dvs., sunt prea mici si periculoase.
Aducerea catelusului acasa: Cel mai bun moment pentru a aduce catelusul acasa este dupa ce acesta a fost intarcat si inainte sa se obisnuiasca prea mult cu locul in care s-a nascut – de obicei cand implineste 6-7 saptamani. Atunci este destul de mare pentru a consuma hrana solida, dar destul de tanar pentru a se atasa imediat de dumneavoastra.
Alegerea numelui catelusului dumneavoastra: Nu trebuie sa asteptati prea mult pana sa ii dati catelusului dumneavoastra un nume. Daca nu ati ales deja un nume pentru catelus, faceti asta cat mai repede posibil. Incepeti sa-i folositi numele, astfel incat sa-i fie usor sa-l invete si sa vina atunci cand este chemat.
Exista cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti numele catelusului:
– repetati-i numele cat mai des, iar atunci cand vine la dumneavoastra, laudati-l, astfel incat sa asocieze numele sau cu afectiunea;
– daca are un nume lung, folositi o varianta mai scurta sau o porecla pentru dresaj;
– folositi un ton mai inalt si mai vesel al vocii atunci cand il strigati pe nume sau il laudati.
Hranirea catelusilor: De ce au nevoie catelusii de hrana speciala? Primul an de viata este esntial pentru dezvoltarea catelusului dvs.
In aceasta perioada, catelusul are nevoie de hrana speciala pentru a-si intari oasele si dintii, pentru a-si dezvolta corespunzator functiile organismului, pentru o privire agera si o blana sanatoasa si stralucitoare.
In anumite etape din cresterea si evolutia sa, un catelus are nevoie de aproape dublul cantitatii de substante nutritive si de pana la trei ori numarul de calorii (pe kilogram de greutate corporala) comparativ cu un caine adult. Cerintele calorice ale catelusilor se reduc treptat pana la cerintele unui caine adult. Multe rase isi finalizeaza cresterea si dezvoltarea in aproximativ un an, dar anumiti catelusi de talie mare si uriasa (de ex. Saint Bernard) se pot maturiza abia dupa 2 ani.
Cercetarile arata ca, atunci cand hraniti un catelus, trebuie evitata administrarea hranei in exces. Acesta este unul dintre elementele cheie pentru pentru o viata lunga si sanatoasa.
Care sunt nevoile catelusilor? Cercetarile arata ca ritmul de crestere si energia unui catelus necesita hrana care sa furnizeze nutritie si calorii suplimentare. Hrana trebuie sa asigure echilibrul corect si cantitatile de elemente nutritive esentiale, cum ar fi aminoacizii, care alcatuiesc proteinele, precum si calciul si fosforul, in proportiile adecvate. Pentru a indeplini cel mai bine nevoile nutritionale ale modelului de crestere al catelusului dumneavoastra, se recomanda sa administrati hrana care este produsa special pentru catelusi.
NU INTOTDEAUNA HRANA COMERCIALA ESTE CEA MAI BUNA PENTRU CATELUSUL DVS!
De cate ori trebuie sa hranim un catelus? Un catelus trebuie hranit de trei ori pe zi pana cand implineste 4 luni si necesarul sau de hrana tinde sa devina constant. Dupa 4 luni, un catelus poate fi hranit de doua ori pe zi. Administrarea hranei in mod frecvent este importanta pentru ca stomacul unui catelus in crestere nu este suficient de mare pentru a pastra destula mancare la o masa, astfel incat sa-i satisfaca nevoile nutritive zillnice. Apa proaspata trebuie sa fie intotdeauna disponibila intr-un castron curat.
Cand trebuie sa va hraniti catelusul? La 6 – 8 saptamani, va puteti hrani catelusul de trei ori pe zi.
Atunci cand catelusul dvs. are aproximativ sase luni, treceti la doua hraniri pe zi, pana cand ajunge la maturitate.
Cat timp dureaza o masa si ce cantitate se consuma? Catelusul dumneavoastra va manca tot ce poate in 20 minute sau mai putin, deci ridicati castronul dupa 20 minute. Acest lucru este foarte important pentru dresajul de casa.
Tineti intotdeauna la dispozitie suficienta apa proaspata intr-un recipient curat, chiar daca ii administrati hrana umeda.
Pentru un orar adecvat de hranire, verificati cantitatile recomandate pentru diverse categorii de varsta si rase, inscrise pe pachetul de hrana. Hraniti-l in asa fel incat sa-i mentineti supletea corporala.
Cu ce nu trebuie sa hraniti catelusul? Nu hraniti catelusul cu oase (in special cele de pui). Acestea pot ramane in gat si ii pot strapunge peretii stomacului si tractul intestinal.
Nu il hraniti cu resturi de la masa. El poate deveni mofturos si pentru ca resturile de la masa contin de obicei calorii multe, poate deveni obez. Nu hraniti catelusul cu hrana pentru puii de pisica sau hrana pentru pisici. Aceasta hrana nu este destinata nevoilor nutritionale, specifice catelusilor.
Nu modificati regimul catelusului, daca nu vi se recomanda de catre medicul veterinar. Ii puteti tulbura echilibrul nutritional.
Nu il recompensati cu mancare pentru oameni, pentru ca unele mancaruri cum ar fi ciocolata, pot fi toxice pentru catelus, chiar si in cantitati mici.
Sanatatea catelusilor: Probabil cea mai mare dovada de dragoste si responsabilitate pentru catelusul dvs. este asigurarea unei ingrijiri adecvate a sanatatii, apeland la un medic veterinar. Este important sa stabiliti o relatie cu un medic veterinar imediat, astfel incat acesta sa devina un partener de incredere in cresterea catelusului dvs.
Catelul sanatos
Ochii – trebuie sa fie limpezi si stralucitori. Albul ochiilor nu trebuie sa prezinte o culoare rosie sau galbena. Daca apare o culoare, ruptura, incetosare, secretie abundenta sau alte stari anormale, duceti imediat catelusul la veterinar. O usoara adunare de secretie in colturile ochiului nu este neobisnuita. Aceasta secretie se poate sterge imediat cu o bucata de vata umezita cu apa calda. Daca este o secretie abundenta, consultati medicul veterinar.
Urechile – trebuie sa fie curate, fara scurgeri sau mirosuri. Verificati urechile cel putin o data pe saptamana sau mai des la catelusii care sunt predispusi la probleme cu urechile (cum ar fi catelusii cu blana lunga sau cei cu urechi lungi, de exemplu cockerii).
Tundeti-le parul in exces, pentru ca acesta poate impiedica aerul sa ajunga in urechi. In cazul in care canalul urechii este rosu, inflamat, fierbinte, emana un miros neplacut sau este sensibil la atingere, consultati medicul veterinar. Medicul dvs. veterinar poate recomanda curatari saptamanale ale urechilor. Daca este cazul, solicitati-i medicului veterinar sa va recomande o solutie de curatat si sa va arate cum sa curatati urechile catelusului.
Botul – trebuie sa aiba gingii roz, sanatoase, fara roseata sau umflaturi la marginile dintilor. Buzele nu trebuie sa prezinte inflamatii sau excrescente. Dintii nu trebuie sa fie acoperiti de tartru si nu trebuie sa aiba un miros greu.
Nasul – trebuie sa fie curat si umed. Nu trebuie sa existe secretii sau inflamatii.
Blana – nu trebuie sa prezinte tumori, umflaturi, purici sau capuse. Verificati-o trecand atent mana prin ea. O blana normala este groasa, stralucitoare si matasoasa – fara sa fie unsuroasa, fara sa aiba matreata sau zone fara par.
Picioarele – trebuie verificat ca articulatiile sa nu fie umflate. Controlati catelusul intre degete pentru a nu avea par in exces sau obiecte prinse acolo (ariste). Verificati starea unghiilor.
Anusul – nu trebuie sa prezinte umflaturi sau paraziti intestinali. De exemplu, segmentele teniilor arata ca niste particule de orez. Frrecarea catelusului de pamant poate fi o incercare de a alina durerea provocata de glandele anale umflate. Daca observati oricare dintre aceste stari, consultati medicul veterinar.
Din 4-5 luni in 4-5 luni se efectueaza deparazitarea interna, iar de la 6 saptamani se efectueza o gama de vaccinuri care-i asigura catelusului anticorpi, ultimul vaccin repetandu-se in fiecare an.
Ingrijirea catelusilor
Periatul si pieptanatul – cei mai multi catelusi adora sa fie periati si pietptanati; rasele cu blana scurta trebuie periate de 2-3 ori pe saptamana, cu o perie cu tepi moi sau medii,o manusa de cauciuc sau de curatenie si un pieptene cu dinti fini. Blana de lungime medie, stufoasa sau creata trebuie periata des, cu o perie din tepi si un pieptene cu dinti mari. Rasele cu blana lunga au nevoie de periaj zilnic cu o perie moale din tepi naturali si un pieptene cu dinti mari. Parul incurcat poate avea nevoie de lubrifianti sau un pieptene de descurcare.
Baia – faceti-i baie catelusului numai atunci cand are nevoie. Baile dese pot usca pielea si blana. Folositi un sampon de calitate, special pentru caini si catelusi si clatiti-l bine dupa samponare pentru ca sapunul poate irita pielea delicata a catelusului dumneavoastra. O baie uscata poate fi o alternativa buna iarna. Produsele pentru baie uscata, disponibile in magazinele de specialitate se aplica pe blana, se maseaza si apoi se elimina prin periere.
Ingrijirea unghiilor – taierea unghiilor la o lungime adecvata este esentiala pentru sanatatea si confortul catelusului. Obisnuiti-l pe catelus cu atingerea mainilor dumneavoastra pe labute prin inspectarea acestora, atunci cand il curatati. Solicitati medicului veterinar sau ingrijitorului sa va arate cum sa taiati unghiile catelusului. Puteti solicita unui ingrijitor profesionist sa faca acest lucru. Unghiile trebuie verificate cel putin la doua saptamani, astfel incat sa nu ajunga prea lungi.