Povesti si legende legate de pisici

Povestile, legendele, proverbele si superstitiile legate de pisici sunt nenumarate si reflecta cu exactitate atitudinea ambivalenta fata de pisica in toate epocile si in toate culturile.

Egipt – in sec al VI-lea, armata persana, comandata de Cambise a asediat Pelusium, actuala Thisseh din apropiere de Port Said, intalnind rezistenta inversunata a egiptenilor. Vazand ca era imposibil sa infranga rezistenta aparatorilor egipteni, Cambise a dat ordin soldatilor sai sa captureze cat mai multe pisici. Dupa 3 zile, armata persana a atacat din nou, facandu-si scut din pisici: pentru a nu le rani in toiul luptei, egiptenii s-au predat.

Arabia – pisica preferata a lui Mohamed adormise pe maneca hainei sale si profetul a preferat sa taie bucata respectiva de stofa decat sa trezeasca animalul. In semn de recunostinta, cand el s-a intors acasa, pisica i-a facut o plecaciune, iar profetul a mangaiat-o de trei ori pe spinare, dand astfel tuturor pisicilor privilegiul de a cadea intotdeauna pe toate cele 4 labe.

Japonia – pisica, fiind chemata impreuna cu toate creaturile sa asiste la intrarea lui Budha in Nirvana, a adormit pe drum, ajungand cu intarziere la ceremonie. Budismul antic ii invata pe oameni sa ocroteasca toate animalele, cu exceptia pisicii.

Europa – in multe tari europene este raspandita legea podului diavolului: locuitorii unui sat ii promit diavolului ca, daca el ii va ajuta sa construiasca un pod, sa-i ofere sufletul primei fiinte care va trece peste el. Sosind ziua inaugurarii, episcopul reuseste sa salveze sufletele credinciosilor, convingand o pisica sa treaca prima peste pod si pacalindu-l astfel pe diavol.

Finlanda – in Kalevala, epopeea nationala finlandeza, se povesteste despre o vrajitoare care intra intr-o casa si, printr-o vraja, ii ia pe toti cei din familie intr-o sanie trasa de o pisica uriasa, ducandu-i la marginea tinutului Pohjola, lumea noptii si a spiritelor rele.

Olanda – conform unei superstitii locale, cine nu iubeste pisicile se va casatori, sau daca nu, cand va muri, va fi dus la cimitir pe ploaie.

Greci – Esop povesteste ca Venus a ascultat rugaciunea unei pisici, indragostite de un baiat, transformand-o in fata. Desi avea infatisare umana, a fost suficient doar ca un soarece sa-i treaca prin fata ca sa sara ca o adevarata felina in urmarirea prazii.

Polonia – conform unei legende nationale, disperata pentru ca stapanul ei facuse o fapta cruda aruncandu-i puii in rau, o pisica si-a exprimat durerea printr-un mieunat sfasietor. Salciile, induiosate la vederea durerii ei, si-au intins ramurile peste rau pentru ca pisoii sa se agate de ele si sa iasa pe mal. De atunci, in fiecare primavara, salciile nu infloresc, dar, in amintirea acelei intamplari, se umplu de inflorescente acoperite cu un puf moale, asemanator blanitei unui pisoi, fiind numite chiar „matzisori”.

Lasă un răspuns

Call Now Button